top of page
slika.jpg

IVANA AĆIMOSKI ŽIKIĆ rođena je u Nišu.Srednju školu „ Kornelije Stanković“ u Beogradu završila je 1985.god u klasi prof. Dragana Jovanovića. Osnovne i magistarske studije na FMU u Beogradu završila je uklasi prof. Fern Rašković. Redovni je profesor na FMU u Beogradu, od 2017.god. na katedri za Gudačke instrumente-violina.Dugi niz godina bila je angažovana na Fakultetu umetnosti u Nišu.Od samog osnivanja bila je mentor Odeljenju za talente pri muzičkoj školi „ Kosta Manojlović“ u Zemenu, koje prati rad mladih, talentovanih violinista. Od 1994. do 2000.god delovala je kao član BGO „Dušan Skovran“ , sa kojim je imala niz solističkih nastupa.

Tokom školovanja je dobijala najviša Republička i Savezna priznanja, kao i nagrade iz Fondova FMU (M.Žeželj,M.Mihajlović,M.Dragutinović). Bila je stipendista Ive Pogorelića i SANU. Predstavljala je FMU na brojnimkoncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu.

Koa solista, učestvovala je na uglednim festivalima : Viliam Volton ( Italija), Ohridsko leto , NIMUS ,Skopsko leto, Međunarodna muzička Akademija u Henefu ( Nemačka), Somborske muzičke svečanosti , Zemunske muzičke večeri, Sarajevska zima, Međinarodni festival „ Santorini“ , „Mokranjčevi dani“, BEMUS, NOMUS,Tribina kompozitora, „Sofijske muzičke nedelje“ , „Evropa u Sankt Peterburgu“... U okviru Nacionalne koncertne sezone 2008.god održala je niz resitala sa pijanistom Alesandrom Serdarom i Natalijom Mladenović.

Pored resitala u zemlji i inostranstvu, imalaje prilike da sarađuje sa prestižnim orkestrima (Beogradskom filharmonijom,RTV Sarajevo, RTV Skoplje ,Niškim simfonijskim orkestrom, BGO „Dušan Skovran“, Domom Vojske, Kamernim orkestrima „Amorozo“, Kelnskim ansamblom „ Feniks“,Kamernim orkestrom Fakulteta umetnosti u Nišu) i eminentnim dirigentima. Održala je niz koncerata u Nemačkoj, Švajcarskoj,Francuskoj,Španiji, Grčkoj,Engleskoj, Italiji,Kini, Bugarskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Hrvatskoj,itd...

SnimIla je CD u produkciji „Valve Hearte“ iz Nemačke, a snimala je i za potreba RTV Beograd, Zagreb , Skoplje, Beč , Novi Sad , Ženeva , Sarajevo...

bottom of page